5 pomysłów na lunch box dla dzieci – przepisy na zdrowe śniadanie

Jednym z dylematów rodziców, których dzieci uczęszczają do szkoły jest to, co włożyć do śniadaniówki. Maluchy kochają słodkie bułeczki i batoniki z dużą ilością cukru, ale w ich składzie nie znajdziemy zbyt wielu wartości odżywczych Jak w takim razie przygotować lunch box dla dzieci, aby zjadły coś zdrowego i pysznego? Mamy 5 pomysłów na drugie śniadanie!
Zdrowa dieta i smaczne drugie śniadanie
Drugie śniadanie powinno być posiłkiem smacznym i przede wszystkim zdrowym. Nie wystarczy włożyć do śniadaniówki słodkiej bułeczki czy batonika, bo nie zapewni to maluchowi zdrowego rozwoju. Podstawą żywienia powinny być warzywa i owoce, a specjaliści wskazują, że należy jeść je 5 dziennie. Warto pamiętać, że są świetnym źródłem witamin, błonnika i składników mineralnych – można wykorzystać je, jako słodką przekąskę i zdrowy dodatek do pożywnej kanapki.
Co jeszcze powinno znaleźć się w lunch boxie ucznia? Warto zadbać o dobre źródło węglowodanów, czyli produkty zbożowe, szczególnie pełnoziarniste. Białe pieczywo nadaje się na kanapkę, ale ma niewiele błonnika pokarmowego, który jest szczególnie istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Kolejnym niezbędnym składnikiem w diecie dziecka jest mleko i przetwory mleczne. Są one istotne dla prawidłowego rozwoju i wzrostu malucha, zwłaszcza ze względu na dużą zawartość wapnia.
Dużo mówi się o zmniejszaniu ilości mięsa w diecie, jednak w przypadku żywienia dzieci nie jest to wskazane. Owszem, nie należy podawać maluchom tłustych mięs i wędlin, ale chude mięso i drób są jak najbardziej wskazane. Zamiast boczku lub baleronu, do kanapki lepiej włożyć wędlinę z indyka lub chudą szynkę. Nie oznacza to jednak, że mięso powinno być podstawą diety dziecka. Świetnym źródłem białka i tłuszczów są też:
- ryby;
- jaja;
- nasiona roślin strączkowych;
- orzechy i pestki.
Co włożyć do śniadaniówki?
Komponując drugie śniadanie naszego dziecka, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach:
- warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety;
- do kanapki najlepiej wykorzystywać pieczywo pełnoziarniste;
- chuda wędlina, ryby i jaja są świetnym źródłem białka i zdrowych tłuszczów;
- mleko i przetwory mleczne dostarczają dziecku wapnia.
Lunch box przepisy przygotowane przez dietetyka
Czym w takim razie wypełnić lunch box, by nie było nudno, a jednocześnie smacznie i zdrowo? Nasz dietetyk przygotował kilka prostych i ciekawych przepisów na drugie śniadanie. Wśród propozycji znalazły się proste receptury, które nie tylko bogate są w wartości odżywcze, ale też posmakują nawet niejadkom. Przepisy na drugie śniadanie są proste i szybkie w przygotowaniu.
Lunch box dla dzieci – kanapki nie muszą być nudne!
Pierwszą propozycją, która przychodzi do głowy, gdy myślimy o drugim śniadaniu do szkoły są kanapki. I słusznie! Dobrze skomponowana kanapka zapewni dziecku zdrowy rozwój i porządną dawkę energii. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy zmuszeni do przygotowywania nudnych i monotonnych posiłków!
Kanapeczki z masłem i mozzarellą podawane z pomidorkami koktajlowymi
Do przygotowania kanapek potrzebujemy żytniego chleba razowego, prawdziwego masła i mozzarelli. Smacznym i zdrowym dodatkiem będą pomidorki koktajlowe, które można włożyć do osobnego pudełka lub przekroić na pół i włożyć do środka. Jeśli dziecko nie przepada za takim pieczywem, można zacząć od chleba pszenno-żytniego, aby stopniowo przyzwyczajać je do ciemnego pieczywa. Dobrą alternatywą będzie także pieczywo z ziarnami słonecznika lub siemieniem lnianym.

Kanapki z jajkiem na twardo i świeże ogórki lub rzodkiewki
Jajko jest jednym z najlepszych źródeł białka w naszej diecie, dlatego nie powinniśmy go unikać. Bardzo często dzieci uwielbiają kanapki z jajkiem, zwłaszcza w towarzystwie różnokolorowych warzyw. To fajny pomysł na zdrowe i niestandardowe drugie śniadanie. Ogórki lub rzodkiewki pokrojone w ćwiartki najlepiej włożyć do osobnego pudełka, żeby chleb nie przejął wilgoci.

Żytnie pieczywo z domową nutellą (przepis)
Czy jest coś lepszego według naszych dzieci od nutelli? Czemu by w takim razie nie dać jej dzieciom jako składnik drugiego śniadania do szkoły? Oczywiście tylko pod warunkiem, że postawimy na zdrową jej wersję, która zawiera wiele wartościowych składników.
Nutella z awokado przepis
Do przygotowania domowej nutelli będą potrzebne:
- awokado,
- daktyle;
- kakao,
- miód.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Następnie odlewamy wodę, a daktyle przekładamy do misy blendera. Dodajemy do nich miąższ z awokado oraz kakao i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nutellę można też lekko dosłodzić do smaku miodem.

Jaglano – kokosowe ciasteczka na drugie śniadanie
Niemal każde dziecko kocha ciasteczka! Jeśli przygotujemy takie, które są zdrowe, pożywne i pyszne, bez problemu możemy włożyć je do szkolnej śniadaniówki. Tu możliwości mamy wiele, bo przepis podstawowy można dowolnie modyfikować, np. dodając kilka kropli soku z pomarańczy lub przygotowując je na innych rodzajach mlek roślinnych.
Jak przygotować zdrowe ciasteczka? Kaszę jaglaną gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. Gdy już wystygnie, mieszamy ją z wiórkami kokosowymi, masłem orzechowym, przyprawami i mlekiem. Masę można uformować na kształt ciastek lub przełożyć w bibułki do muffinów. Ciasteczka pieczemy w temp. 150C przez 10 minut, do momentu aż będą chrupkie.

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej ze świeżymi owocami
Czy wiesz, że kasza jaglana ma bardzo wysoką wartość odżywczą i super sprawdza się w przygotowywaniu posiłków dla dzieci? Jeśli uda się jednocześnie przemycić trochę owoców, wyjdzie to dzieciom na zdrowie. Taki budyń pomimo czekoladowego smaku jest zdrowy – kakao to bardzo silny antyoksydant. Bez problemu można zrobić go wieczorem, a następnego dnia włożyć do lunch boxa dziecka, jest smaczny nie tylko na ciepło, ale i na zimno.
Przepis na czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem świeżych owoców
- Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą, a następnie powtarzamy tę czynność.
- Tak przygotowaną kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na średnim ogniu około 15 min. Gdy kasza wchłonie całe mleko będzie gotowa. Należy pamiętać jednak o mieszaniu, aby kasza się nie przypaliła.
- Garnek z kaszą zostawiamy na 10 minut pod przykryciem (po zdjęciu jej z gazu!).
- W tym czasie zalewamy gorącą wodą daktyle i również odstawiamy na ok. 10 minut.
- Następnie wszystkie składniki wkładamy do misy i blendujemy na gładką masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta można dodać wodę, w której moczyły się daktyle.
- Zmiksowany budyń wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a następnie serwujemy w towarzystwie świeżych owoców – np. malin lub jeżyn.

Dorosłym i dzieciom polecamy nasze diety pudełkowe, które zapewnią odpowiednio zbilansowane posiłki każdego dnia. Sprawdź, jaką kaloryczność diety wybrać? [KLIK]